AANKOOP/VERKOOPKEURING

Een advies van ons als u een paard gaat kopen is om het paard altijd veterinair te laten keuren door een paardendierenarts.

Een standaard aan- of verkoopkeuring bestaat uit een klinische keuring, eventueel incl. cornage-onderzoek en een röntgenologische keuring waarbij minimaal 20, maar meestal 22 opnamen worden gemaakt. Dit aantal kan aangepast worden aan uw wensen. Meestal is het röntgenologische deel van een aankoopkeuring hetzelfde als een sportkeuring.

De klinische keuring gaat als volgt: er wordt eerst een lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Het volledige paard wordt bekeken en onderzocht op o.a. oude littekens, zwellingen en elk ander abnormaal verschijnsel. Vervolgens wordt er volgens een vaste volgorde gekeken naar de ogen, de mond, hals, rug, kruis, staart en beenwerk. Daarna wordt er met de stethoscoop geluisterd naar het hart en de longen.

Na dit lichamelijk onderzoek wordt het paard in beweging bekeken. Het paard wordt beoordeeld op de rechte lijn, op de harde en zachte volte en er worden buigproeven uitgevoerd. Na arbeid op de zachte volte worden het hart en de longen nogmaals beluisterd.

Als het paard goed door de klinische keuring is gekomen, dan kan het paard röntgenologisch gekeurd worden. Hierbij worden normaliter in totaal 22 opnamen gemaakt van kogels, sesambeentjes, straalbeen, sprong en knie. Mocht dit allemaal in orde zijn, dan krijgt u er een keuringsrapport bij waarin een positief advies wordt gegeven.

Voor het maken van een afspraak kunt u bellen met ons paardentelefoonnummer: 0594-645252