Hitteplan voor paarden

In de zomer en zeker in tijden van extreme warmte of droogte is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw paard of pony zo goed mogelijk met de warmte om kan gaan. Onderstaand vindt u enkele tips voor het management van uw paard tijdens de zomermaanden.

Water en elektrolyten

Uiteraard is het belangrijk dat uw paard of pony altijd de beschikking heeft over voldoende schoon drinkwater. Houdt er echter rekening mee dat paarden en pony’s op warme dagen veel meer zullen drinken dan bij lagere temperaturen. Als uw paard of pony in een wei staat met andere paarden, zorg er dan voor dat er meerdere drinkbakken aanwezig zijn zodat ook dieren die wat lager in de rangorde staan voldoende kunnen drinken.

Indien u met uw paard op pad gaat zorg dan dat u voldoende vers water meeneemt. Zorg dat u regelmatig stopt onderweg om uw paard water aan te bieden, en om zeker te weten dat uw paard niet oververhit raakt. Indien uw paard slecht wil drinken, kunt u wat appelsap toevoegen aan het water om het wat smakelijker te maken.

Elektrolyten zijn mineralen (natrium, kalium, calcium, magnesium en chloride) die oplossen in het bloed en de weefsels van het lichaam om ‘zouten’ te vormen. Zij zorgen ervoor dat een correcte vochtbalans gehandhaafd blijft in de lichaamscellen, zijn betrokken bij het functioneren van de spiercellen en het verwerken van afvalstoffen. Het paard verliest dagelijks elektrolyten via het zweet, de urine en de mest. Dit verlies neemt sterk toe tijdens training en het rijden van wedstrijden, met name gedurende de warme zomermaanden.

Een elektrolyten tekort veroorzaakt uitdroging, verminderd presteren en kan klachten als spierstijfheid verergeren. Het toevoegen van een elektrolyten supplement, bijvoorbeeld aan het voer of het water, kan uw paard stimuleren meer te drinken en hersteld tegelijkertijd de elektrolytenbalans in het lichaam. Als het paard overmatig veel zweet heeft verloren kan het enkele dagen duren voor eventuele tekorten volledig zijn aangevuld. Bouw de hoeveelheid elektrolyten die u aanbiedt wel voorzichtig op.

Zorg er ook voor dat uw paard de beschikking heeft tot een zoutblok, of geef uw paard dagelijks een zout supplement (niet meer dan een eetlepel per dag), dit extra zout stimuleert het paard tevens om meer te drinken.

Training, reizen en wedstrijden

Als de temperatuur plotseling stijgt, zal het paard onvoldoende tijd hebben om zich aan te passen aan de warmte. Probeer daarom het paard niet te trainen op het heetst van de dag, maar liever in de vroege ochtend of de avond als de temperatuur lager is.

Hetzelfde advies geldt voor het reizen met paarden – in trailers en vrachtwagens kan de temperatuur snel stijgen, met name als u stil staat in het verkeer. Tenzij er airconditioning of een ventilator aanwezig is in het paardengedeelte, kunnen paarden in een korte tijd oververhit raken en uitdrogen.

Indien u met uw paard op wedstrijd gaat tijdens de warme zomermaanden, zorg dan dat u uw paard minder lang opwarmt en houdt er rekening mee dat uw paard sneller moe zal worden. Zorg dat u uw paard water aanbiedt direct na het inrijden, vlak voor uw proef of parcours en direct daarna om gezondheidsklachten ten gevolge van de hitte te voorkomen.

De hoeveelheid adrenaline in de bloedbaan zal ook hoger zijn op warme dagen, en paarden die zwaar getraind worden of gedurende een langere periode hevig zweten lopen een groter risico op klachten ten gevolge van hitte- stress, uitdroging, elektrolyten onbalans en spierschade.

Afkoelen van uw paard
Gebruik meer dan voldoende koud water om uw paard of te koelen na de training. Het gebruik van een tuinslang of emmers koud water met ijsklontjes hebben een groter koelend effect en zullen zorgen voor een snellere verlaging van de lichaamstemperatuur van het paard. Koud water hoeft niet van het lichaam verwijderd te worden met een zweetmes , met name bij paarden die klachten hebben passend bij een zonnesteek of oververhitting. In deze gevallen is het belangrijk om continu koud water over het gehele lichaam aan te brengen, in sommige gevallen zelfs gedurende 10- 15 minuten. Zorg dat het paard regelmatig korte stukjes loopt om het ontstaan van spierspasmen te voorkomen.

Zonnesteek
Een zonnesteek, of hyperthermie, is een aandoening die paarden op kunnen lopen als ze onderworpen worden aan intensieve training in extreem warmte of bij hoge luchtvochtigheid. Als het paard onvoldoende zijn/haar lichaamswarmte kwijt kan raken, stijgt de lichaamstemperatuur snel en kan een (soms levensbedreigende) situatie ontstaan.

Veel voorkomende oorzaken van hyperthermie:
– Intensieve/ langdurige training
– Stress
– Overgewicht
– Luchtweg problemen (bijvoorbeeld astma)

Verschijnselen van hyperthermie:
– Zware ademhaling
– Snelle pols en ademhaling
– Overmatig zweten
– Sloomheid/ onrust
– Donkere urine/verminderde urineproductie
– Lichaamstemperatuur hoger dan 39.8 C
– Verminderd presteren
– Afwijkende hartslag (onregelmatig)
– Spierspasmen
– Struikelen
– Langzaam herstel na training
– Instorten

Indien uw paard één of meerdere van deze verschijnselen vertoont tijdens de warme zomermaanden is het belangrijk zo snel mogelijk te proberen de lichaamstemperatuur te verlagen en contact op te nemen met uw dierenarts omdat het paard mogelijk elektrolyten infusen toegediend moet krijgen.

Beschutting en bescherming tegen insecten
Het is belangrijk om te zorgen voor een goed geventileerde plek waar paarden en pony’s beschutting kunnen zoeken tegen de zon en insecten. Veel eigenaren zetten tijdens de warme zomermaanden de paarden gedurende de koelere nachten buiten, en houden de paarden gedurende de dag op stal.

Zorg voor bescherming van uw paard tegen de insecten door het omdoen van een vliegendeken, vliegenmasker en het gebruik van vliegenspray. Gebruik een goed passende, ademende en licht gekleurde deken en zorg dat maskers goed passen en niet langs de ogen wrijven. Verwijder ook regelmatig mest uit het weiland.

Zonnebrand
Paarden met roze huiddelen zijn gevoelig voor zonnebrand. Voorkom het ontstaan van zonnebrand door deze huiddelen regelmatig in te smeren met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsgraad. Als de huid beschadigd is ten gevolge van de zon, neem dan contact op met uw dierenarts. Herhaaldelijke beschadiging van de huid kan leiden tot lange- termijn problemen en in sommige gevallen huidkanker veroorzaken.

Ook vliegenmaskers en -dekens kunnen helpen de huid beschermen tegen de volle zon.