NAKOMELINGEN ONDERZOEK KWPN

Osteochondroses (OC) Dissecans (OCD) is een ontwikkelingsstoornis van het gewricht van het paard. Bij OC ontstaat er een vormverandering in het gewricht, welke bij OCD zelfs gepaard gaat met losse fragmenten. Deze fragmenten kunnen het gewricht irriteren, waardoor deze beschadigd raakt. Dit uit zich in eerste instantie meestal met een opgezet gewricht. Soms kan het paard hier ook kreupel aan worden.

OC(D) is deels genetisch bepaald (erfelijk) en deels bepaald door omgevingsfactoren. Omgevingsfactoren zijn o.a. voeding (dit begint al tijdens het laatste derde deel van de dracht), beweging en groeisnelheid.
In 2009 is het KWPN begonnen om van elke nieuwe, goedgekeurde hengst 20 nakomelingen steekproefsgewijs te prikken en röntgenologisch te laten onderzoeken. De set voor het jaarlingenonderzoek bestaat uit 14 foto’s. De kogels, de sprongen en de knieën worden röntgenologisch in beeld gebracht.
Aan de hand hiervan hebben ze een nieuwe fokwaarde toegevoegd, die aanduidt of een hengst een hoger of lager risico heeft op het vererven van OC(D).

Indien uw jaarling geprikt wordt (hieraan zijn voor u geen kosten verbonden) en tussen de 9 en 18 maanden oud is, dan krijgt u de stickers en formulieren thuis gestuurd en kunt u het onderzoek laten uitvoeren. Voor dit jaarlingenonderzoek kunt u bij ons terecht.

Voor het maken van een afspraak belt u met ons paardentelefoonnummer: 0594-645252.