Nieuws
Klantenavond 12 februari 2020
uitnodiging infoavond 12 feb 2020
Controleert u de mest van uw paard/pony/ezel wel eens op zand?

Uw paard/pony/ezel kan onbedoeld behoorlijk wat zand binnenkrijgen in een weide met kort gras (<5cm) of door het eten van hooi/kuil vanaf het zand. Dit gevaar bestaat ook wanneer u uit een bak of net op het zand voert en ze de geknoeide restjes uit het zand opeten. Dit zand kan vervolgens in de darmen voor behoorlijk wat problemen zorgen en zo koliek en/of diarree veroorzaken. Het is dan ook aan te raden het hooi/kuil vanaf de bestrating te voeren.

U kunt gemakkelijk de mest van uw paard/pony/ezel controleren op zand door een aantal mestballen en wat water in een handschoen of plastic zakje te doen en dit een aantal minuten te laten hangen. Het zand zakt dan naar beneden en is gemakkelijk te herkennen. Op onderstaande foto ziet u een voorbeeld van extreem veel zand in de mest, echter is het ook bij enkele millimeters zand onderin de vingers van de handschoen al verstandig actie te ondernemen. Wanneer u geen zand aantreft in de mest is het verstandig het onderzoek een aantal dagen later nog eens uit te voeren omdat zand intermitterend uitgescheiden wordt.

De behandeling tegen zand bestaat uit een kuur anti-zand, dit supplement bevat psylliumvezels welke het zand uit de darmen meenemen naar buiten. Daarnaast is voldoende ruwvoer belangrijk. Bij een behoorlijke hoeveelheid zand is het goed mogelijk dat uw paard/pony/ezel meerdere kuren nodig heeft om al het zand kwijt te raken.

Wanneer uw paard/pony/ezel niet meer wil eten, koliek of ernstige diarree heeft is het verstandig contact op te nemen met de praktijk via 0594-645252 omdat dan een meer uitgebreide behandeling geïndiceerd is. Ook wanneer uw paard/pony/ezel na behandeling met Anti-zand dunne mest blijft houden is het raadzaam om contact met ons op te nemen.

Anti-zand is verkrijgbaar op de praktijk in Marum, maar kan ook voor u klaargezet worden in Grootegast zodat u het daar tijdens het spreekuur kunt ophalen.

36859026_1705172289590297_6738603425983889408_n