ONTWORMING

Welk paard heeft er nou geen wormen? Elk paard heeft ze. Maar wat kunnen we er aan doen om te voorkomen dat een paard er letterlijk ziek van wordt. Verschijnselen van een worminfectie kunnen zijn: verminderde groei, doffe vacht, minder presteren, diarree en soms zelfs koliek.

Er zijn verschillende soorten wormen die we bestrijden.

Paardenhorzel
De horzel zet gedurende de zomer zijn gele eitjes af op o.a. de paardenbenen. In het najaar kunnen we hier problemen van verwachten in de vorm van maagzweren.

ontworming_equimectin
ontworming_equest

Lintwormen
Deze lintworm huist op de overgang van dunne darm naar blinde darm en kan daar zweren en ontstekingen veroorzaken. Dit kan aanleiding geven tot koliek. De reguliere wormmiddelen pakken de lintwormen niet aan. We raden daarom aan om in elk geval in het najaar ook hier tegen te ontwormen met een middel dat praziquantel (Equest pramox) bevat. Deze bestrijdt naast de lintwormen ook alle overige wormen.

ontworming_strongid-p
ontworming_pramox

Veulenwormen
Bij de veulens zijn twee soorten veulenwormen van belang: de melkworm (Strongyloides westeri) en de spoelworm (Parascaris equorum). Met de eerstgenoemde besmetten de veulens zich via de melk, peuzelen van mest en via de huid (liggen in mest). Deze worm speelt m.n. in de eerste twee levensweken een rol en kan dan leiden tot diarree. Door de merrie 2 weken voor het veulenen te ontwormen wordt de kans op besmetting verlaagd. De spoelworm treffen we vooral tijdens de eerste zes levensmaanden aan. Verschijnselen die we bij besmette veulens kunnen aantreffen zijn o.a.: hoesten, gewichtsverlies en diarree.

Strongyliden
De grootste, permanente bedreiging voor de gezondheid van het paard zijn de strongyliden. Strongylidenbesmetting is een echte weide-infectie. De infectieuze larven worden gedurende de zomer opgenomen en geven dan tijdens de zomer en de daaropvolgende winter problemen. De verschijnselen kunnen uiteenlopen van algemeen ziek zijn, waterdunne diarree en vermagering tot aanvalsgewijs optredende koliek. Een ernstige wormbesmetting kan zelfs levensbedreigende gevolgen hebben. Om al deze problemen te voorkomen dient het paard regelmatig en met het juiste middel ontwormd te worden. Om er voor te zorgen dat een paard zich niet infecteert, moet voorkomen worden dat er wormen op het weiland komen. Dus moeten alle paarden vóór ze in de weide gaan èn gedurende het weideseizoen, ontwormd worden Paarden die het hele jaar door buiten lopen, dienen het hele jaar door behandeld te worden.

Ontwormschema veulen
Veulen: op 7-10 dagen leeftijd met Equimectin (ivermectine), vervolgens elke 8 weken. Op 3-4 maanden leeftijd is het aan te raden om tenminste één maal te ontwormen met Strongid-P (pyrantel) in plaats van Equimectin.

Ontwormschema algemeen

1 mei

Equest (moxidectine)

1 augustus

Equest

1 november

Equest Pramox: (moxidectine en praziquantel), ook tegen lintwormen

1 februari

Equest

Alternatief

1 mei

Equimectin (ivermectine)

1 juli

Equimectin

1 september

Equimectin

1 november

Equest Pramox: tegen lintwormen

1 februari

Equimectin

Om een indruk van de wormenstatus van uw paard(en) te krijgen, kunt u ook regelmatig mest laten onderzoeken door uw dierenarts. Als u hier meer van wilt weten, neemt u dan contact op met de praktijk (0594-641600). Aan de hand van dit wormenonderzoek kan een bedrijfsspecifiek behandelplan worden opgesteld. Bij grotere wormproblemen raden we bloedonderzoek aan.

klik hier voor de openingstijden van onze winkel.