PASPOORT EN CHIP

Vanaf 1 januari 2006 moet elk paard, pony of ezel vanaf de leeftijd van 7 maanden voorzien zijn van een chip en een paspoort en veulens voor de leeftijd van 7 maanden zonder chip en paspoort mogen alleen aan de voet van de moeder vervoerd worden. Een paspoort kan worden aangevraagd bij de stamboekorganisaties of bij de KNHS.

Een chip is een transponder die wordt ingebracht in de halsspier van het paard met een holle naald. Deze transponder is met behulp van een reader af te lezen. Elk paard wordt zo van een uniek nummer voorzien.

Om de paspoortuitgevende instantie behorende bij een chipnummer te achterhalen kunt u deze site raadplegen.

Als medicijnen aan het paard moeten worden toegediend dient het paard te zijn (evt. worden) voorzien van een paspoort en een chip. De dierenarts noteert de toegediende medicijnen in het paspoort. Sommige medicijnen hebben een wachttermijn voor de slacht (dit is de periode waarin het paard na de laatste toediening niet geslacht mag worden). Ook wormmiddelen hebben een wachttermijn, die bij toediening achteraf aan een dierenarts dienen te worden doorgegeven zodat hij/zij dit in het paspoort kan vermelden. Bovenstaande verplichting tot medicijnregistratie hoeft niet indien definitief wordt afgezien het paard ooit voor de slacht aan te bieden; dit wordt dan in het paspoort vermeld. Dit geldt dan echter ook voor de eventuele nieuwe eigenaar bij verkoop van het paard. Er zijn ook medicijnen die uitsluiten dat het paard nog ooit geslacht mag worden.

Het voordeel van deze regel is dat er medicijnen kunnen worden toegediend, bij definitieve uitsluiting voor de slacht, die in de oude situatie niet mochten, zodat de behandelingsmogelijkheden toenemen.

Indien u uw paard/pony wil laten chippen en registreren en evt laten schetsen indien er nog geen paspoort aanwezig is, dan kunt u een afspraak maken met de Dierenkliniek Marum (tel: 0594-641600)

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website www.nl-paardenpaspoort.nl

Voor het maken van een afspraak kunt u bellen tijdens de openingstijden.

links_paardenpaspoort