VRUCHTBAARHEID (met scanbeelden)

De begeleiding van merries heeft tot doel om het juiste moment van inseminatie te bepalen en de kans op dracht zo hoog mogelijk te laten zijn. De dracht kan al op 18 dagen met een echoapparaat in beeld gebracht worden.

Merries die mogelijk hengstig zijn worden met hulp van een echo onderzocht. Aan de hand van de grootte en de indrukbaarheid van de follikel wordt bepaald of inseminatie wenselijk is. Er wordt een afspraak gemaakt voor over 2 dagen. Dit herhaalt zich totdat de merrie is geinsemineerd en de eisprong is gecontroleerd.

scan_merrie_vlak_voor_eisprong

Ei vlak voor eisprong op eierstok

scan_merrie_1_d_na_eisprong

Geel lichaam na eisprong op eierstok

scan_merrie_baarmoeder_gust

Baarmoeder merrie gust, niet hengstig

scan_merrie_baarmoeder_hengstig

Baarmoeder merrie hengstig

Op 18 dagen na inseminatie wordt de merrie met de scanner gecontroleerd op drachtigheid. Indien de merrie drachtig is wordt geadviseerd de controle op 6 weken na inseminatie te herhalen. Op 18 dagen ook aandacht voor tweelingdracht om in zo vroeg mogelijk stadium in te kunnen grijpen.

scan_merrie_18dagen

Baarmoeder merrie 18 dagen drachtig

Wanneer een merrie niet drachtig is wordt indien gewenst aan de hand van onderzoek van de eierstokken opnieuw begonnen met het bepalen van het juiste inseminatiemoment en wordt de merrie om de dag onderzocht. Wanneer de baarmoeder van een merrie niet schoon is wordt een bakteriologisch onderzoek uitgevoerd. Aan de hand van de uitslag van dit onderzoek wordt de baarmoeder eventueel gespoeld.

scan_merrie_29dagen

Baarmoeder merrie 29 dagen drachtig

scan_merrie_38dagen

Baarmoeder merrie 38 dagen drachtig

scan_merrie_50dagen

Baarmoeder merrie 50 dagen drachtig

scan_merrie_105dagen

Baarmoeder merrie 105 dagen drachtig