Einschuss

Einschuss is een vaak acute, vrij heftige zwelling van één van de benen, meestal een achterbeen. Het been is rondom gezwollen, vaak vanaf de kroonrand tot aan de sprong of voorknie, soms zelfs tot in de lies of tot aan de voorknie. De zwelling is soms zo fors dat de afzonderlijke structuren zoals gewrichten niet meer duidelijk zichtbaar zijn.

Symptomen

De zwelling wordt veroorzaakt door een onderhuidse ophoping van vocht. Afhankelijk van de oorzaak van de onderhuidse vochtophoping is het been warmer dan normaal of normaal van temperatuur, wel of niet pijnlijk, is het paard kreupel en wil het been slecht belasten. Daarnaast kan het paard koorts hebben, lusteloos zijn, een verminderde eetlust hebben en, indien de zwelling langer aanwezig is, kunnen natte plekken zichtbaar worden daar waar de huid wat beschadigd is ten gevolge van het doorlekken van serum, een helder gelige vloeistof.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van een Einschuss been, in principe gaat het altijd om een ontsteking van de weke delen in het been, zoals de bloedvaten, lymfevaten of het vetweefsel. Zo´n ontsteking gaat vaak gepaard met een bacteriële infectie van meestal normale huidbacteriën die binnen kunnen dringen via een wondje, ontstaan door mok of mijten, of ten gevolge van stomp trauma (bijvoorbeeld een trap van een ander paard). In eerste instantie zorgt deze ontsteking voor lokale zwelling, de heftige zwelling die we Einschuss noemen ontstaat door een beschadiging van de lymfebanen waardoor het vocht slecht uit het been afgevoerd wordt en het been soms al binnen enkele uren enorm in omvang toe kan nemen.

Therapie

De behandeling van een Einschuss been hangt af van de onderliggende oorzaak, maar zal in de meeste gevallen bestaan uit het toedienen van antibiotica en ontstekingsremmers/pijnstillers door de dierenarts, soms in combinatie met vochtafdrijvers (diuretica).

Ook u als eigenaar kunt verschillende dingen doen om het herstel te bevorderen. Voorbeelden hiervan zijn het aanpassen van de voeding, het koelen van het been (bijvoorbeeld door het wisselend aanbrengen van hot-/coldpacks of het afspoelen van het been met koel water), het geven van gecontroleerde beweging (stappen aan de hand, stappen in de stapmolen) en het bandageren van zowel het gezwollen benen als het andere voor- of achterbeen. Tegenwoordig wordt, met name bij meer chronische gevallen, ook nogal eens de hulp ingeroepen van een lymfedrainage therapeut(e).

Belangrijk om te vermelden is wel dat het effect van de behandeling variabel is. In sommige gevallen blijft zelfs een bepaalde mate van zwelling aanwezig en ontstaat een zogenaamd ‘olifantsbeen’. Een been dat een bepaalde mate van zwelling behoudt na de behandeling blijft gevoeliger om in de toekomst wederom een Einschuss been te ontwikkelen.

Preventie

Het ontstaan van een Einschuss been is helaas niet altijd te voorkomen, soms zijn wondjes zo klein en onopvallend dat ze pas worden opgemerkt als het been al dik is.
Zorg in ieder geval voor een goede hygiëne, met name van voorwerpen die gebruikt worden voor het wassen van de benen, zoals borstels. Droog na het wassen de benen goed af met een schone, droge handdoek. Zorg dat wondjes die wel zichtbaar zijn direct adequaat behandeld worden door ze goed schoon te maken en de juiste wondzalf te gebruiken die wondgenezing bevorderd en infectie voorkomt.