Keuringen

Keuringen worden meestal uitgevoerd in het kader van aan- of verkoop van paarden. Tijdens een keuring wordt ingeschat of het paard geschikt is voor het gebruiksdoel dat de toekomstige eigenaar voor ogen heeft. Wanneer er afwijkingen geconstateerd worden is het aan de dierenarts om in te schatten wat hiervan het risico is voor het beoogde gebruiksdoel.

Klinische keuring
De klinische keuring bestaat, zoals de term al doet vermoeden, uit een uitgebreid klinisch onderzoek.

Het paard wordt van voor tot achter door de dierenarts bekeken, het hart en de longen worden beluisterd en de benen en hoeven onderzocht. Daarna wordt het paard beoordeeld in beweging. De dierenarts voert buigproeven uit aan alle vier de benen. Het been wordt gedurende ongeveer een minuut opgetild met als doel niet zichtbare problemen die kunnen leiden tot kreupelheid aan het licht te brengen. Ook laat hij/ zij het paard op en neer stappen en draven in een rechte lijn, op een volte op de harde bodem en stappen, draven en galopperen op een zachte bodem, bijvoorbeeld in een bak.

Op basis van de bevindingen tijdens het klinisch onderzoek wordt een inschatting gemaakt van de risicofactoren en een advies gegeven. 

Röntgenologische keuring
Voor de röntgenologische keuring wordt het paard of de pony gesedeerd. Bij een standaard keuring worden vervolgens röntgenfoto’s gemaakt van de ondervoet en het straalbeen beiderzijds voor, de kogels van zowel voor- als achterbenen en de sprongen en de knieën van de achterbenen. De hoefijzers van de voorvoeten zullen worden verwijderd om het straalbeen goed in beeld te kunnen krijgen.

Indien nodig of gewenst kunnen aanvullende opnames worden gemaakt, bijvoorbeeld als het paard een schiefel heeft. Tevens is het mogelijk om hals- en rugfoto’s te maken. 

Zowel de klinische als de röntgenologische keuring kan op de kliniek maar ook op locatie uitgevoerd worden. Voor de klinisch keuring is het echter wel noodzakelijk dat er faciliteiten zijn om het onderzoek in beweging uit te voeren op zowel het harde als het zachte. Voor het röntgenologisch onderzoek geldt dat foto’s van hals en rug enkel op de kliniek gemaakt kunnen worden.

Mocht u nog vragen hebben over de klinische of de röntgenologische keuring kunt u contact opnemen per mail of telefoon.