PASPOORT EN CHIP

Alle paarden, pony´s, ezels en zebra´s die na 1 juli 2009 geboren zijn, moeten een chip en bijbehorend paspoort hebben. Een chip is een transponder die in de halsspier van het paard ingebracht wordt. In het paspoort staan, naast de naam en geboortedatum, de identificatiegegevens van het dier, zoals chipnummer, levensnummer en een schets of foto. Daarnaast bevat het ruimte om medische behandelingen te noteren indien van toepassing. U bent als houder van het dier in overtreding als u een dier zonder paspoort op stal heeft staan of vervoerd. Veulens zonder chip en paspoort mogen alleen vervoerd worden aan de voet van merrie en dienen dus voor het spenen gechipt te worden. Het aanvragen van een paspoort kan bij het stamboek of bij de KNHS.

Het hoofdstuk ´Medische behandelingen´ in het paspoort is bedoeld om bepaalde medicijnen met een specifieke wachttermijn voor de slacht in te noteren. Alle medicijnen, maar ook wormenkuren, hebben een wachttermijn voor de slacht, welke in een logboek worden genoteerd. Er bestaat echter ook de mogelijkheid om het paard uit te sluiten van de slacht door middel van een aantekening in het paspoort. Hiermee vervalt de verplichting tot registratie van medicijnen en nemen de behandelingsmogelijkheden toe doordat bepaalde medicijnen enkel toegediend mogen worden aan paarden die niet meer geslacht kunnen worden.
Wilt u meer informatie over het chippen van uw paarden of het aanvragen van een paspoort, dan kunt u contact opnemen met de praktijk op telefoonnummer 0594-645252.