Voeding

Voor de gezondheid van uw paard of pony is voeding erg belangrijk. Er zijn talloze voedermiddelen en supplementen beschikbaar waardoor het lastig kan zijn hier een juiste keuze in te maken. Een goed uitgebalanceerd rantsoen houdt uw paard of pony gezond én in de juiste conditie. De body condition score kan u helpen om objectief de voedingsconditie van uw paard of pony te beoordelen.

De basis van een goed rantsoen bestaat altijd uit voldoende ruwvoer van een passende kwaliteit, een ruwvoerscan kan hierbij helpen. Indien nodig kan aan het ruwvoer krachtvoer en/óf een vitaminen en mineralensupplement aan toegevoegd worden.Verschillende paarden hebben verschillende behoeftes welke afhankelijk zijn van de leeftijd, het ras, de hoeveelheid arbeid en eventuele dracht of gezondheidsproblemen. Het is voor élk paard belangrijk dat het rantsoen passend is in de voorziening aan energie, eiwit, vitaminen en mineralen. Indien uw paard of pony last heeft van gezondheidsklachten zoals hoefbevangenheid, recidiverende koliek, wisselende mest of spierklachten kan de voeding een grote rol spelen in de behandeling hiervan.

Naast de keuze van de juiste voedermiddelen is de manier van voeren minstens zo belangrijk voor de gezondheid van uw paard en pony. Er zijn een aantal basisregels met betrekking tot het voeren die we aanhouden:

  • Maximaal 6-8 uur zonder eten
  • Maximaal 1 (pony) tot 2 (paard) kg krachtvoer per voerbeurt
  • Minimaal 1,2 (hooi) tot 1,5 (kuil) kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht
  • Nooit meer kg krachtvoer dan ruwvoer
  • Zorg voor geleidelijke overgangen bij een nieuwe partij ruwvoer, minimaal 5 dagen

Indien het rantsoen en de manier van voeren niet voldoen aan één of meerdere van bovenstaande basisregels kan dit leiden tot gezondheidsklachten of stalondeugden.

Paardenarts Tess van Overbeek van Equinoord Paardenpraktijk heeft het opleidingstraject tot Voedingsconsulent Paard doorlopen en kan u bijstaan met passend voedingsadvies. In bepaalde gevallen is het raadzaam om het rantsoen door te rekenen om er zeker van te zijn dat het rantsoen passend is. Voorbeelden hiervan zijn een vermageringsdieet of een rantsoen dat erop gericht is bepaalde problemen zoals koliek of wisselende mest te verhelpen. Indien u twijfelt of het het rantsoen voldoet aan de behoeften van uw paard of pony is dit ook reden genoeg om het rantsoen nader te bekijken.

Indien u een vraag heeft met betrekking tot de voeding van uw paard(en) of pony of indien u een afspraak wilt maken voor een rantsoenberekening kunt u contact opnemen met tel. 0594-645252 of een mail sturen naar equinoord@dapmarum.nl tav Tess van Overbeek.

Voedingsconsulent-paard